Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončí ČSSD v koalici s ODS? V Jihočeském kraji chce hejtmana a pět míst

Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

České Budějovice - Současný hejtman Jihočeského kraje a lídr kandidátky sociálních demokratů Jiří Zimola se dnes sešel se zástupci ODS, KSČM, Jihočechy 2012 a KDU-ČSL. Nevyloučil spolupráci ani s jedním z těchto subjektů.

Zimola potvrdil, že stále platí varianta, že by novou koalici měly tvořit ČSSD s ANO, což jsou dva nejlepší z voleb, a doplňoval by je další politický subjekt.

"Myslím si, že vzhledem k výsledku, kterého jsme dosáhli, je tento požadavek zcela na místě. Neměli bychom většinu v radě a rozložení dalších křesel by záleželo na jednání. Nabízí se varianty 5 - 5 - 1 nebo 5 - 4 - 2," uvedl Zimola.

Dnešní schůzky podle něj potvrdily, že programy politických subjektů ze z 80 až 90 procent překrývají. V tomto pohledu se představy ČSSD nejvíc liší od těch, které hodlá prosazovat ODS. "Ale i tak si dokážu spolupráci s občanskými demokraty představit," řekl hejtman.

Zimola uvedl, že zatím neplánuje setkání s koalicí Pro jižní Čechy. "Zatímco představitelé všech ostatních stran mi hned po volbách gratulovali k vítězství, z této koalice se nikdo neozval. Patrně nemá zájem o jednání s námi," uvedl.

Témata:  Jiří Zimola Jihočeský kraj Krajské volby Sociální demokracie (SOCDEM) ODS

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy