Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslankyně Nytrová se pustila do Sobotky. A pěkně ostře

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Sociální demokracie v krajských volbách ztratila, v celkovém součtu se umístila až druhá za hnutím ANO. Premiér Bohuslav Sobotka mluví o tom, že volební výsledky ČSSD ovlivnilo hlavně to, že sociální demokracie byla v čele mnoha krajů už osm let. V regionech podle něj rozhodovaly především osobnosti tamních kandidátů a jejich pověst. Z výsledků proto nehodlá vyvozovat osobní zodpovědnost. Proti Sobotkovi se však postavila jeho stranická kolegyně a poslankyně Pavlína Nytrová, která slovy kritiky rozhodně nešetří.

Nytrová se proslavila zejména svými výroky na účet homosexuálů, kdy mimo jiné tvrdila, že „homosexuálové se budou snažit zrealizovat sex s dětmi". Tentokrát ostře okomentovala špatný volební výsledek ČSSD a problémy ve straně obecně.

„Čekala jsem špatný výsledek. Že bude ale tak hrozný, jsem netušila. Před několika lety jsem řekla, že ODS je na pitevně a ČSSD stojí před pitevnou. Mé tvrzení se ukazuje jako správné. Sociální demokracii chybí sebereflexe, jede setrvačností, nemá pro voliče ani pro vlastní členy jasný a čitelný program, náboj a charisma," uvedla na sociálních sítích Nytrová.

Problém vidí v přístupu celé strany. „Do ČSSD přestala proudit nová svěží krev, protože 'bafuňáři' úspěšnou a věrohodnou osobnost, která by je mohla ohrozit, nepřijmou ani do strany. Rovněž vypudí každého, kdo má jiný názor a nedrží 'pusu a krok' v rámci hesla : 'Kdo nejde s námi, jde proti nám'. V takovém prostředí však nové svěží nápady nevzniknou, v takovém prostředí není místo na diskusi. Současný ideální sociální demokrat je 'podržtaška', která se zeptá, co si má myslet a jak má hlasovat. Proto řada schopných lidí ze strany už odešla a řada přemýšlí o odchodu," nemá při hodnocení ČSSD slitování poslankyně.

Varuje také, že pokud se politická kola sociální demokracie pořádně neroztočí „věrohodnými a úspěšnými osobnostmi", které budou mít jasnou vizi, skončí stejně jako ODS. „Možná by králi a královské družině prospělo převléct se za žebráky a poslechnout si, co se říká v podzámčí!" vzkazuje stranickému vedení politička.

Navíc se jí nelíbí, jak její spolustraníci vedou jednání v krajích. „To, co předvedli sociální demokraté v Královéhradeckém kraji, jasně ukazuje na fakt, že názor jejich voličů jim leží někde, na srdci to však nebude. Uzavřít koalici s kýmkoliv, dokonce se subjekty s diametrálně odlišným programem okamžitě po uzavření volebních místností, jen abychom ukázali 'na nás si voliči stejně nedošlápnete' je krátkozraké a voliči jim to stejně zase spočítají. Měli alespoň hrát, že budou vyjednávat..." dodává ostře Nytrová.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy