Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koaliční jednání pokračují: ANO chce zvrátit dohodu v Hradci, ODS má zájem o střední Čechy

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Za vhodnou formu vlády v Královéhradeckém kraji by vítězné ANO považovalo obdobu středopravé koalice dohodnuté v Moravskoslezském kraji, která je složená z ANO, ODS a KDU-ČSL. Babišovo hnutí, kterému hrozí odchod do opozice, na postu hejtmana netrvá. O koalici se intenzivně vyjednává také ve středních Čechách, schůzek se zde účastní i ODS.

V prohlášení ANO to dnes uvedla lídryně a kandidátka na hejtmanku Klára Dostálová. ANO volby v kraji vyhrálo se ziskem 13 mandátů ze 45.

Na většinové koalici s 24 mandáty se již v sobotu krátce po volbách začali domlouvat zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. Hejtmanem by mohl být lídr ČSSD Jiří Štěpán. "Nadále platí dohoda pěti. Co mám informace, tak podání rukou ze soboty platí," řekl dnes ČTK předseda krajské ČSSD Jan Birke.

I představitelé ODS a Koalice pro Královéhradecký kraj, která je složená z KDU-ČSL, HDK a VPM, v pondělí večer potvrdili, že v jednáních o pětikoalici hodlají pokračovat.

V pondělí večer ANO na sérii schůzek postupně jednalo s šesti stranami v zastupitelstvu. Pozvánku ANO neakceptovali zástupci Koalice pro Královéhradecký kraj a TOP 09. ANO se na schůzkách snažilo zvrátit dohodu pětikoalice, což se mu nepodařilo. Podle Dostálové však ANO během jednání našlo programovou shodu s několika subjekty. Na večerních jednáních ANO také stranám oznámilo, že netrvá na pozici hejtmana.

V středních Čechách bude vládnout čtyřkoalice?

Lídr středočeské ODS Martin Kupka byl pozván na avizovanou středeční schůzku zástupců ANO, STAN a TOP 09, kteří dosud jednali o případném vytvoření koalice a dohodli se na exkluzivitě. ČTK to dnes řekla lídryně vítězného hnutí ANO Jaroslava Jermanová a potvrdil to i Kupka. Případná koalice ANO, STAN a TOP 09 by měla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 36 mandátů. ODS by k ní mohla přidat dalších deset hlasů.

"Já to považuji za kulatý stůl, abychom si vyříkali, kdo jsme si co jsme si," uvedla Jermanová v narážce na snahy uzavřít ve Středočeském kraji koalici bez vítězného ANO.

"Po tom, co preferovaná varianta neuspěla, tak tohle je varianta, o které budeme jednat," uvedl Kupka k případné spolupráci ODS s ANO, STAN a TOP 09.

Lídr TOP 09 Petr Tiso k účasti ODS na středeční schůzce řekl, že ctí uzavřené dohody, to znamená exkluzivní vyjednávání ve třech. "Pokud někdo má jiný názor, tak s ním musí přijít a předložit ho svým partnerům," podotkl. O případném rozšíření zvažované trojkoalice by se podle něj muselo jednat, a to i v souvislosti s rozdělením křesel v budoucí krajské radě.

Témata:  Královéhradecký kraj Středočeský kraj Hnutí ANO ODS

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy