Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zadavatelé veřejných zakázek jsou nespokojení. Nový zákon se jim nelíbí

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Nový zákon o zadávání veřejných zakázek není transparentnější než ten starý. Myslí si to více než polovina veřejných zadavatelů, které ve svém průzkumu oslovila poradenská společnost Otidea.

i. Za transparentnější ho považuje 35,7 procenta respondentů. Zbytek oslovených institucí nedokáže situaci posoudit. Průzkumu se zúčastnilo zhruba 250 veřejných zadavatelů. Zákon platí od začátku října.

"Výsledek mě nepřekvapuje. Domnívám se, že přílišné uvolnění pravidel a nejednoznačnost zákona nás v některých případech vrací před velkou transparentní novelu z roku 2012. Například institut odstranění komisí, které se staly dobrovolnými, může být velmi rizikovým faktorem," uvedla Kateřina Koláčková, ředitelka firmy Otidea, která se mimo jiné zabývá poradenstvím v oblasti veřejných zakázek.

Povinnost ustanovit komisi pro otevírání, posouzení a hodnocení nabídek má zadavatel podle nového zákona až od zakázky za 300 milionů korun. Dosud musela být minimálně pětičlenná komise u zakázek na dodávky a služby od dvou milionů korun a v případě stavebních zakázek od šesti milionů.

Výsledky průzkumu rovněž ukázaly, že určitá část veřejných zakázek je zmanipulovaná. Pouze pět procent respondentů uvedlo, že tomu tak není. Naopak 70 procent zadavatelů odpovědělo, že je zmanipulovaná více než třetina zakázek.

Témata:  veřejné zakázky firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy