Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V hradeckém kraji je rozhodnuto, ANO skončí v opozici

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Hnutí ANO, které vyhrálo volby v hradeckém kraji, odchází do opozice. Koalice bude disponovat 24 mandáty ze 45 a tvoří ji ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09.

Tvůrci podepsanou dohodu nazvali memorandem o spolupráci v záležitostech budoucí správy kraje ve volebním období 2016 až 2020. Hejtmanem má být lídr ČSSD Jiří Štěpán. Dosud kraj vedla koalice ČSSD a KSČM, která měla 23 mandátů.

Předběžná dohoda o koalici pěti stran vznikla již v sobotu zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a hradecký kraj byl prvním, kde bylo vítězné ANO odsunuto do opozice. Konečné jednání pěti stran před dnešním podpisem dohody se odehrálo v úterý večer.

Hradecké ANO již dříve označilo chystanou pětičlennou koalici za podvod na voliče. Podobně se včera vyjářil také prezident Miloš Zeman. V opozici ANO jako vítěz voleb také již skončilo v Pardubickém a Plzeňském kraji.

Témata:  Královéhradecký kraj Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy