Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila dohodu CETA mezi EU a Kanadou

Vláda ČR: Andrej Babiš /ANO/
Vláda ČR: Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda dnes schválila sjednání dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA). Na twitteru o tom informoval mluvčí vlády Martin Ayrer.

Smlouva CETA by mohla být podepsána na summitu EU s Kanadou 27. října, má ale řadu odpůrců. Českým firmám by mohla otevřít řadu příležitostí. Mezi sektory, které z ní budou nejvíce těžit, by měly patřit strojírenský, hutnický a chemický průmysl.

Nové příležitosti se otevřou i v oblastech, jako jsou zdravotnické prostředky a farmacie, ale i v těžebním průmyslu. Odstraněním cel klesnou náklady pro vývozce, což přispěje k jejich konkurenceschopnosti. Pro spotřebitele to zase bude mít efekt v podobě nižších cen. Uvádí to návrh na sjednání smlouvy.

CETA má jako obdobný dokument mezi EU a USA zvaný Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) řadu odpůrců. Kritici obou projektů mimo jiné tvrdí, že dohody poskytnou větší sílu nadnárodním společnostem a povedou ke zhoršení potravinářských, ekologických i pracovních norem. Podle zastánců dohod naopak tyto dokumenty podpoří hospodářský růst i tvorbu pracovních míst.

Dohoda s Kanadou by se podle dokumentu měla pozitivně dotknout zejména českého exportu kolejnic, pneumatik, výrobků ze železa a oceli a obráběcích strojů. "Významný potenciál se nabízí především v oblasti stavebních služeb, služeb svobodných povolání (zejména architekti, inženýři), IT služeb, environmentálních distribučních a dopravních služeb," uvádí návrh.

Témata:  vláda TTIP

Aktuálně se děje

8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy