reklama

Drábová připomněla, že jde pouze o stanovisko ministerstva. Ona podle svých slov připravena mandát vykonávat, „dokud jí to bude umožněno". „Jako státní zaměstnanec se nemohu soudit," uvedla. Na soud se nehodlá obrátit ani hnutí Starostové a nezávislí (STAN), za které kandidovala.

STAN se řídí jiným výkladem zákonů než rezort vnitra, zákon o státní službě podle něj vykonávání mandátu umožňuje. Uvedl to mluvčí STAN Karel Kreml. Novější zákon je podle něj nadřazen starším. Kvůli legislativní nepřesnosti se STAN soudit nebude. „To bude muset udělat někdo, komu to bude vadit, my rozhodně ne," uvedl Kreml.

Vnitro připustilo, že služební zákon a volební zákony neřeší tuto situaci úplně stejně a že je vhodné uvažovat o jejich sjednocení. Jasno do věci zatím nevnesl ani Nejvyšší správní soud, protože se na něj v této věci zatím nikdo neobrátil.

Podle výkladu ministerstva si šéfové ve státní správě budou muset vybrat mezi prací v čele úřadů a působením v zastupitelstvu. Další možností je požádat jen o neplacené služební volno. Rozhodnout se musejí do tří dnů od ustavujícího zasedání zastupitelstva kraje, tedy asi do konce října. Drábová se odmítla ucházet o místo hejtmanky, protože chce v čele úřadu pokračovat.

Podobný problém budou muset řešit i někteří ministerští náměstci. Třeba náměstkyně ministra vnitra Jana Vildumetzová byla v krajských volbách zároveň jedničkou na kandidátce ANO v Karlovarském kraji, kde hnutí zvítězilo a nyní jedná o možné vládnoucí koalici. „Jasně jsem deklarovala, že mojí prioritou je být hejtmankou, a v takovém případě bych byla zařazena mimo výkon služby," uvedla Vildumetzová.