Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odbory trvají na zvýšení zaručené mzdy v maloobchodě

Obchodní domy, ilustrační fotografie
Obchodní domy, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – V těchto dnech začala vyjednávání o kolektivní smlouvě vyššího stupně v obchodu. Odbory v maloobchodu neustoupí od svého požadavku na navýšení nejnižší zaručené mzdy na nejméně 1,5násobek. Podle odhadu odborů pracuje v tuzemském maloobchodu a velkoobchodu celkem 180.000 lidí.

Postoje svazu obchodu a odborářů jsou rozdílné, uvedl dnes Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO). „Cílem odborového svazu je, aby například pokladní pobíraly od nového roku nejméně 18.150 korun (oproti dnešním zaručeným 12.100 Kč), skladníci nejméně 16.350 korun (oproti dnešním zaručeným 10.900 Kč)," uvedla předsedkyně OSPO Renáta Burianová.

Kolektivní vyjednávání začínají také v řetězcích Ahold (Albert) a Billa. „Vzhledem k vysokému zisku obchodních řetězců a obecně oživující ekonomice v České republice prostor pro zvýšení mezd jednoznačně vidíme a od svých požadavků neustoupíme," dodala Burianová.

Jednání o dodatku k nynější kolektivní smlouvě v Aholdu týkající se plošného navýšení mezd ještě před letošními Vánocemi zatím podle ní nepřineslo výsledky. "Situace zaměstnanců v řetězci Albert je velmi složitá, neboť za svou poctivou práci zdaleka nedostávají adekvátní odměnu. To chceme změnit," uvedla odborářka.

Průměrná mzda na pozici pokladní v Česku se podle dřívějších údajů odborů pohybuje mezi 13.000 až 14.000 Kč hrubého měsíčně při plném pracovním úvazku.

Témata:  obchody odbory minimální mzda

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy