Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé budou mít nově nárok na více preventivních vyšetření

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - 17. října začne platit novelizovaná vyhláška, podle které budou mít lidé nárok na více preventivních vyšetření nebo budou moci některé absolvovat už v dřívějším věku.

Dospělí pacienti si budou moci při preventivní prohlídce u praktického lékaře nově nechat vyšetřit hladinu glukózy v krvi o deset let dříve, tedy ve 30 letech. Dosud se glykemie zjišťovala při první prohlídce u lékaře pro dospělé zhruba v 18 či 19 letech a pak až od 40 let ve dvouletých intervalech.

Děti ve věku 18 měsíců budou nově testovány na poruchy autistického spektra. Plošně se takové vyšetření dosud nedělalo. U větších dětí, pokud se u nich v rodině do věku 55 let vyskytla například ischemická choroba srdeční, infarkt, angína pectoris či náhlé cévní mozkové příhody, bude v sedmi, devíti, 11 a 13 letech zjišťována koncentrace cholesterolu.

Další novinka se týká pacientů, kteří trpí cukrovkou, vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními poruchami. Ti budou mít od 50 let věku nárok na vyšetření týkající se správného fungování ledvin. Toto vyšetření krve je možné opakovat jednou za čtyři roky.

Lékaři budou také muset poučit pacienty či jejich rodiče o některých důležitých informacích. Maminky malých dětí dostanou informaci o podávání vitamínu D jako prevenci proti křivici, o kojení a výživě dítěte.

Témata:  zdravotnictví pacienti zdraví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy