Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman by si měl cestu na Rhodos zaplatit sám. Já si cesty také platím sama, vzkazuje ostře poslankyně

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman se před několika dny zúčastnil na ostrově Rhodos kontroverzní konference Dialog civilizací, kterou pořádal ruský podnikatel a spolupracovník prezidenta Vladimira Putina Vladimir Jakunin. Ministři zatím o zprávě o cestě nerozhodli, poslankyně Kristýna Zelienková má ale jasno – prezident by si svou cestu měl zaplatit sám.

Hrad vyčíslil náklady cesty na 300 tisíc korun. Podle deníku Právo v sumě nejsou zahrnuty náklady na cestu vojenským speciálem, které obvykle tvoří nejvyšší položku, a také na ochranku. Ty jdou z rozpočtů ministerstev obrany a vnitra.

O přeložení informativního materiálu do rozpravy požádal Dienstbier minulý týden. „Důvodem bylo, že podle mě účast na konferenci symbolicky zpochybňovala postoj ČR i Evropské unie vůči ruské imperiální a agresivní politice," uvedl Dienstbier. Vicepremiér Pavel Bělobrádek dodal, že se mluvilo také o tom, zda Zemanova cesta byla v souladu se zahraniční politikou ČR.

Vláda kvůli tomu a také proto, že schůzi nebylo dost hlasů pro schválení materiálu, jednání o tomto bodu ve středu přerušila.

Jasno o tom, kdo by měl za cestu platit, má poslankyně Zelienková. „Samozřejmě, že by si měl prezident cestu na Rhodos zaplatit. Pokud ovšem vláda souhlasí s tím, aby náš prezident reprezentoval na podobných sletech ruské mafie, prosím," rýpla si politička na sociálních sítích.

Pak by se ale podle ní měly změnit také podmínky pro schvalovaní cest v parlamentu. „Moje cesty jsou pracovní a smysluplné, přesto mi je pravidelně organizační výbor zamítá. Žádosti o schválení cest předkládám už jenom ze sportu. Platím si je sama. Nevím, proč by si je nemohl prezident platit také," dodala ostře.

Témata:  Miloš Zeman Kristýna Zelienková

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy