Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Olomoucký kraj se dohodl na koalici. Hejtmanem bude lídr ANO Oto Košta

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olomouc - Vyjednavači ANO, ČSSD a ODS se dohodli na podobě koaliční smlouvy pro společnou vládu v Olomouckém kraji. Podle návrhu koaliční smlouvy má být hejtmanem lídr ANO Oto Košta.

Smlouva by mohla být podepsána na začátku příštího týdne, řekl dnes ČTK poslanec a člen vyjednávacího týmu ANO Ladislav Okleštěk. Chystaná trojkoalice má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu Olomouckého kraje většinu 30 hlasů

"Koaliční smlouvu jsme si připomínkovali a nyní ji dáme do našich stranických struktur. Přes víkend ji budeme finalizovat, ale možná to ani nebude potřeba, protože jsme na tom hodně odpracovali," uvedl Okleštěk.

Podle dohody by vítěznému ANO mělo v jedenáctičlenné krajské radě připadnout šest míst, tři obsadí druhá ČSSD a dva zástupce má mít ODS. Vyjednavači se dohodli na tom, že hejtmanem bude Košta a jeho prvním náměstkem lídr ČSSD Jiří Zemánek.

Návrh koaliční smlouvy podle Oklešťka počítá s tím, že počet hejtmanových náměstků vzroste z dosavadních šesti na sedm. ANO a ČSSD by měly mít po třech náměstcích a ODS jednoho. "Náměstků dosud bylo o dva méně, než je standard," podotkl Okleštěk.

Počet náměstků olomouckého hejtmana byl loni snížen z původních sedmi na šest poté, co na funkci náměstka kvůli nejasnostem ohledně více než milionového daru od několika firem rezignoval Alois Mačák z ČSSD. Jeho kompetence tehdy převzal dosavadní hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

Témata:  Olomoucký kraj Olomouc koalice Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy