reklama

V Portugalsku byl naposledy jako český prezident v roce 2004 Václav Klaus. Českou republiku naopak o šest let později navštívil portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva. Podle principu reciprocity by tedy měl zemi na Pyrenejském poloostrově nyní navštívit český prezident.

Pokud jde o příjmy ve vzájemné výměně služeb mezi ČR a Portugalskem, největší podíl zaznamenává doprava a cestovní ruch, které společně se službami spojenými s informačními technologiemi patří mezi nejperspektivnější odvětví i do budoucna, uvedlo MZV ČR. Významnou roli zde hraje před několika lety zavedené pravidelné letecké spojení mezi Prahou a Lisabonem, které provozuje portugalský národní letecký dopravce TAP Portugal.

Zeman byl letos na zahájení letních olympijských her v Brazílii. Jižní a Střední Ameriku měl český prezident navštívit i oficiálně. Domlouvána byla setkání s představiteli Mexika, Kolumbie a Kostariky. Tato cesta byla již několikrát přesunuta a letos by se už podle Jiřího Ovčáčka uskutečnit neměla. Podle Hradu se ale na jejím uskutečnění stále pracuje.