Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový zákon: Většina nákupních center bude 28. října otevřena, čekejte však omezení

Globus, Olomouc CITY
Globus, Olomouc CITY
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - S 1. říjnem vstoupil v platnost zákon, který omezuje možnost nákupů o svátcích. Většina nákupních center zůstane 28. října sice otevřená, zákazníci ale budou moci nakoupit jen v malé části menších obchodů.

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun.

Například v pražském Palladiu bude 28. října otevřena jen pětina prodejen. Pražské OC Arkády Pankrác se ve svátek nakupujícím uzavřou. Naopak nákupní centra Chodov a Černý Most zůstanou 28. října otevřena. "Je odpovědností jednotlivých provozovatelů prodejen ve zmíněných obchodních centrech, aby zákon dodržovali," uvedl provozovatel Unibail-Rodamco.

"O svátku 28. října budou mít obchody s rozlohou nad 200 čtverečních metrů zavřeno, ostatní obchody, tedy ty s rozlohou pod 200 čtverečních metrů, a provozovny (sauna, fitness, kino, restaurace, kavárny) budou mít otevřeno," dodala Markéta Nová z OC Metropole Zličín.

Tesco na státní svátek 28. října zavře své velké prodejny. Naopak malé obchody sítě Žabka budou, až na prodejnu v pražských Čimicích, otevřené. Lékárny Dr.Max v řadě velkých nákupních centrech budou fungovat.

Hračkářství Hamleys v centru Prahy zůstane 28. října otevřeno, hračky ale prodávat nebude. "My budeme mít v zákonem určených dnech otevřeno s tím, že nebude probíhat prodej a atrakce v našem obchodě budou zdarma," uvedl ředitel Hamleys Pavel Čmelík. "Dotázali jsme se jak zaměstnanců, tak zákazníků, a nikdo obchody zavřené mít nechce. Zaměstnanci se většinou předhánějí, kdo půjde ve svátek do práce, protože za to dostávají extra odměnu," dodal.

Témata:  obchody 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy