Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš navrhuje zrušit Senát. Mluví o tom dlouho, brání ho Jermanová

Jaroslava Jermanová /ANO/ v Poslanecké sněmovně
Jaroslava Jermanová /ANO/ v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ANO získalo pouze tři nové senátory, načež předseda hnutí Andrej Babiš přišel s návrhem na zrušení horní komory. Jeho stranická kolegyně Jaroslava Jermanová dnes uvedla, že nejde o novou záležitost.

Babiš, který očekával zisk pěti křesel, sdělil v sobotu po sečtení výsledků serveru Novinky.cz, že "Senát je de facto zbytečný, zpomaluje legislativní proces, stojí 600 milionů korun ročně a navíc ztratil kompetenci volit prezidenta".

"Ten, kdo sleduje vývoj hnutí ANO, ví, že pan předseda tohle říká od samého počátku. Já o tom úplně přesvědčená nejsem," řekla dnes Jermanová v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Na otázku, proč ANO v koalici nepředložilo návrh na zrušení Senátu, odvětila, že hnutí má v tuto chvíli jiné priority. Upozornila, že změna Ústavy nezáleží jen na koalici, musely by se na ní shodnout strany napříč politickým spektrem.

Další účastník diskuse, senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL), podotkl, že je nešťastné, když ten, kdo v politice prohraje, hned podá prohlášení, které vyjadřuje jeho zklamání. "Asi by bylo lépe, kdyby Andrej Babiš polkl a spolkl hořkou pilulku," poznamenal.

Podle Jermanové je potřeba zamyslet se spíše nad tím, jak senátní volby zatraktivnit a zvýšit tím účast voličů - například tím, že by volby napříště nebyly dvoukolové.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Jaroslava Jermanová Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy