Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vousy jako známka radikalizace: Ve francouzských školách začne platit nové pravidlo?

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Paříž – Po šátcích se teď zřejmě bude ve školách zakazovat také nošení vousů. Ředitel jedné z francouzských škol podle tamních médií řekl žákovi, aby si „zkrátil vousy nebo odešel domů". Tvrdí totiž, že to je známka radikalizace. Píše to francouzská verze serveru The Local.

Mladý muslimský žák ze střední školy v Seine-Saint-Denis na severním předměstí Paříže říká, že si vousy pěstuje už dva roky. Teď se ale ukazuje, že jeho vousy nejsou v souladu s představami ředitele školy, který údajně požádal žáka, aby se oholil.

„Vysvětlil jsem, že jsem si je nechal narůst kvůli náboženským důvodům, a on řekl, že to je znamení radikalizace. Řekl mi: Ostříháš je, nebo odejdeš," řekl student listu Le Parisien.

Ve škole neexistují žádná pravidla o tom žáci nesmějí mít vousy a 21-letý student je připravený poukázat na to, že není jediný, kdo je nosí. „Nejsem jediný s vousy, jsou tu učitelé a studenti, kteří je mají," řekl. „Je to pro mě důležité, Prorok Mohammed je měl," řekl.

Vousatý žák řekl, že už řediteli oznámil, že ze školy odejde. Školské úřady však popírají, že by existovaly problémy kolem vousů nebo jakékoliv ultimátum od ředitele. Problematika veřejné demonstrace náboženských symbolů je v sekulární Francii choulostivá záležitost.

Už v roce 2004 zakázala Francie žákům nosit jakékoliv náboženské prvky, jako je hidžáb, o vousech ale až doteď žádná zmínka nepadla. Školy ve Francii také v poslední době zakazují oblečení, které je považováno za „příliš náboženské", přestože v zemi neexistují žádná formální pravidla pro odívání.

V květnu byl dospívající muslimské dívce znemožněn vstup škole kvůli tomu, že na sobě měla dlouhou černou sukni, která byla vnímána jako „příliš náboženská". Ředitelka měla za to, že sukně „nápadně" ukazovala náboženský vztah, což je ve Francii zakázáno. Učitelé a zaměstnanci škol jsou pod tlakem, aby hlásili známky radikalizace mezi žáky na policii. Počátkem letošního roku ministr školství uvedl, že úřady dostaly jména stovek žáků.

Témata:  Francie muslimové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy