Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy mezi ANO s KDU-ČSL na jihu Moravy jsou vyhrocené. Proč koalice selhala?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Vztahy mezi ANO a KDu-ČSL na jižní Moravě jsou vyhrocené. Jednání o koalici selhala kvůli suverénnímu vystupování a chtivosti získat hejtmana pro KDU-ČSL, řekla dnes novinářům předsedkyně klubu zastupitelů za ANO Taťána Malá.

ANO nakonec dalo přednost ČSSD před KDU-ČSL. Na koalici se dohodlo ANO s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno.

Volby v Jihomoravském kraji vyhrálo ANO. Podle Malé od počátku preferovalo koalici s KDU-ČSL. "Byla pro nás jasným favoritem. Nikoho z nás by nenapadlo, že nám ve finále bude bližší ČSSD, kde byla po prohraných volbách nejasná situace," uvedla.

"Zatímco při jednání s KDU-ČSL jsme měli pocit, že my jsme ty volby prohráli a můžeme být vůbec rádi, že s námi někdo jedná, ČSSD přišla na jednání jako partner, který s námi mluvil o tématech a problémech," řekl lídr ANO a kandidát na hejtmana Bohumil Šimek.

Lídr lidovců Celý už v minulosti připustil, že KDU-ČSL usilovala o hejtmana, ale byla to pouze jedna z mnoha variant. Tvrdil, že prioritou byl volební program, nikoli hejtmanská pozice. "Už se nechci k těmto záležitostem dále vyjadřovat. Pro nás je teď důležitější fungování kraje a kroky, které udělá nová koalice. Je tady mnoho výzev a práce nad hlavu ve zdravotnictví, školství, sociálních službách, ale i ohledně zásad územního rozvoje či výstavby důležitých dopravních tepen," řekl ČTK Celý.

Témata:  Jihomoravský kraj KDU-ČSL Hnutí ANO

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy