Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neúčast u voleb by se měla trestat pokutou. Lidé si senátu neváží, smutní Zeman

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman v dnešním rozhovoru pro Českou televizi zapochyboval o smyslu Senátu. Jde o další z řady reakcí politiků na skutečnost, že účast ve 2. kole voleb do horní komory byla pouze 15,4 procenta.

"Spíše je lidem jedno, zda Senát existuje, či neexistuje, protože kdyby si Senátu více vážili, tak bude ta volební účast vyšší. Je mi to líto," řekl prezident. Podle něj je volební účast stejně jako potřeba Senátu téma k řešení.

Zeman připomněl, že řešení několikrát navrhoval. Zavedl by povinnou volební účast, jako byla za Masarykovy první republiky. Pokud by lidé k volbám nešli, zaplatili by podle Zemana nějakou nepříliš vysokou, ale ne také úplně malou pokutu, a příště by si to rozmysleli, zda k volbám jít či nejít.

Do Senátu už letos Zeman nepřijde, nevidí důvod. Řekl, že jeho účasti brání senátní usnesení, které mu vyčítalo chování v prezidentské funkci.

V letošních senátních volbách byla nejúspěšnější KDU-ČSL, která vyhrála v devíti z 27 obvodů. Pro zbývající dvě vládní strany - ČSSD a ANO - skončily volby nezdarem.

Témata:  Miloš Zeman Senát Parlamentu České republiky Volby 2016

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy