Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dalajlama poděkoval Čechům za podporu Tibetu

Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Dalajlama měl dnes přednášku v pražské Lucerně. Poděkoval Čechům za jejich podporu Tibetu. Podle něj je důležitá pro Tibeťany i pro ideál nenásilného řešení tibetské otázky.

Dalajlama připomněl, že už při jeho pondělním přivítání v Praze přišla na Hradčanské náměstí zhruba tisícovka lidí podporujících Tibet. "Jsem za to vděčný a vážím si toho. Je to důležité nejen pro šest milionů Tibeťanů, ale pro celý svět, pro ideál nenásilí," řekl.

Připomněl však také, že sám se nesnaží o změnu politického uspořádání v Číně a že se tibetských politických funkcí vzdal v roce 2011. "Nadále se ale zasazuji o ochranu tibetské kultury a o životní prostředí v Tibetu," řekl.

O přednášku byl velký zájem. Od vchodu do paláce Lucerna ve Štěpánské ulici vedla půl hodiny před vystoupením tibetského duchovního vůdce fronta podél bloku domů až na Václavské náměstí.

I kvůli dlouhé čekací době na vstup do velkého sálu Lucerny a kvůli bezpečnostním prohlídkám začala dalajlamova přednáška s patnáctiminutovým zpožděním.

Témata:  H. H. Dalajlama Tibet

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy