reklama

Novela má mimo jiné nově zakázat firmám člena vlády přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Senátoři odmítli návrh šéfky senátorů ANO Zdeňky Hamousové, aby se toto ustanovení nevztahovalo na členy vlády, kteří firmy vlastnili před nástupem do funkce, tedy na šéfa ANO, vicepremiéra a majitele Agrofertu Andreje Babiše. Pro úpravu bylo sedm senátorů převážně z klubu ANO.

Nová pravidla rovněž zabrání budoucím členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk, což se také týká Babiše. Senátor Libor Michálek (za Piráty) neúspěšně navrhoval, aby člen vlády nemohl vlastnictví médií převést do svěřeneckého fondu nebo na osoby blízké. Pro tuto úpravu bylo jen 12 senátorů.

Novelu senátoři doporučili provázat s nedávno přijatými zákony o elektronických transakcích a o politických stranách, což poslanci ještě udělat nemohli.

Sněmovna původní novelu schválila více než ústavní většinou. Prezident Miloš Zeman už ohlásil, že normu pravděpodobně nebude vetovat, byť by zákony neměly být přijímány proti jednomu člověku.