Praha - Odporné hygienické podmínky, všude nepořádek a plíseň. I tak může v 21. století v Česku vypadat místo, kde se připravují potraviny.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Policií ČR odhalila nelegální provozovnu na výrobu tofu v Praze.
"Kriminalisté si v areálu SAPA všimli muže, který přímo z vozidla prodával potraviny. To se jim zdálo podezřelé, proto se ho rozhodli monitorovat. Díky tomu zjistili, že muž má v jednom z domů v Šeberově v garáži zřízenou výrobnu tofu, které pak distribuuje do tržnice Sapa. Kriminalisté se proto spojili se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, aby provedli společný zákrok, při kterém muže chytili přímo při prodeji této potraviny," informoval mluvčí policie Jan Daněk.
Majitel výrobny Bich Thuy Nguyen provozoval podnik na adrese K Hrnčířům 43 Praha a inspektoři SZPI zde při kontrole zjistili naprosto nepřijatelné hygienické podmínky.
"Stropy, stěny a podlahy byly v dezolátním stavu, zaplísnění inspektoři zaznamenali v celé provozovně stejně jako výskyt myšího trusu a provozovna nebyla nijak zajištěna proti pronikání škůdců," říká Pavel Kopřiva tiskový mluvčí SZPI.
Své "lahůdky" muž nabízel v areálu tržnice SAPA. Inspektoři na místě uložili zákaz užívání prostor a zároveň zakázali dále zpracovávat a uvádět do oběhu sójové boby v celkové hmotnosti 1 650 kg.
"S provozovatelem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty," doplnil Kopřiva.
Témata: potraviny
Související
10. listopadu 2024 18:55
25. října 2024 11:35
12. září 2024 9:06
13. května 2024 14:01
23. dubna 2024 21:35
11. dubna 2024 14:55