Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR neuspěla u soudu s Evropskou komisí: Neproplacení programu za 2 miliony eur na vinice bylo oprávněné

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Lucemburk - Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku dnes rozhodl v neprospěch ČR. Evropská komise dle verdiktu oprávněně neposkytla Česku prostředky ve výši dvou milionů eur na jeho program ochrany vinic před ptáky a dalšími zvířaty.

Komise argumentovala tím, že Praha nedodržela podmínky programu, který měl zahrnovat i restrukturalizaci a proměnu vinic tak, aby se přizpůsobily současným podmínkám na trhu. Rozhodla se proto neproplatit České republice za roky 2010-2012 přes dva miliony eur.

Česká republika rozhodnutí Komise napadla u soudu v Lucemburku. Uváděla, že EK už v roce 2009 s programem vyslovila tichý souhlas.

Podle dnešního verdiktu ale EK program "neschválila a ani nemohla schválit", neboť unijní předpisy týkající se spolupráce komise a členských států v této oblasti to ani Komisi neumožňují. Komise má navíc podle soudu plné právo při kontrole zpochybnit, zda je národní program v souladu s cíli dané části jednotné zemědělské politiky.

"Rozsudek studujeme a zvážíme další postup," sdělila mluvčí českého ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Témata:  Evropská komise (EK) Ministerstvo zemědělství České republiky dotace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy