Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oslavy státního svátku 28. října na Hradě opět bez rektorů, někteří nesouhlasí s prezidentovou politikou

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na slavnostním ceremoniálu u přiležitosti státního svátku 28. října bude na Pražském hradě opět chybět řada rektorů. Někteří z pracovních důvodů, jiní tak chtějí vyjádřit nesouhlas s politikou prezidenta Miloše Zemana.

Tento týden rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek inicioval vyvěšení tibetských vlajek. Bekovi ani tentokrát pozvánka z Hradu nedorazila.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima pozvaný je, ale akce se nezúčastní, je do 30. října v zahraničí. Na Hrad nepůjdou ani rektor Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) Karel Melzoch a Petr Konvalinka, který stojí v čele Českého vysokého učení technického (ČVUT).

Rektoři Vysoké školy ekonomické a České zemědělské univerzity Hana Machková a Jiří Balík jsou v zahraničí a zatím se nevyjádřili.

Rektor Janáčkovy akademie múzických umění Ivo Medek pozvánku obdržel, ale omluví se, stejně jako rektor Mendelovy univerzity Ladislav Havel, který má dlouhodobě plánovanou zahraniční cestu. Také rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig se na Pražský hrad nechystá. Nelíbí se mu, že nebyli pozváni všichni zástupci veřejných vysokých škol.

Zeman loni nepozval Beka a rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libora Grubhoffera, který letos skončil ve funkci. Jeho nástupce Tomáš Machula sice pozvání na Hrad obdržel, ale ze slavnostního večera se omluvil, řekla ČTK mluvčí univerzity Dagmar Dvořáková.

Také rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller se omluvil, stejně se zachová rektor ústecké Univerzity J. E. Purkyně Martin Balej. "Rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs se stejně jako uplynulé dva roky setkání na Hradě s prezidentem ČR nezúčastní. Důvod nebude uvádět," uvedla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Ani rektor Vysoké školy polytechnické v Jihlavě Václav Báča se ceremoniálu z osobních důvodů nezúčastní, rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček už dříve potvrdil účast na oslavách 28. října v Plzni, a do Prahy se nechystá.

Rektor zlínské Univerzity Tomáše Bati Petr Sáha je na seznamu osobností, které letos navrhli poslanci na státní vyznamenání.

Z hradních oslav se dnes kromě řady rektorů oficiálně omluvil i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Důvodem je nesouhlas se zahraničním politikou Miloše Zemana, který podle něj tlačí republiku na východ.

Témata:  Miloš Zeman vysoké školy 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy