Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína má právo hrozit sankcemi, pokud považuje nějakou akci za nepřátelskou, uvedl Zeman

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman dnes pro televizi Prima uvedl, že čínské investice v Česku dosáhly zhruba 50 miliard korun. Rýpnul si také do Andreje Babiše, který podle něj jako ministr financí disponuje nepravdivými informacemi.

„Byl jsem informován, že v současné době objem čínských investic dosáhl zhruba 50 miliard korun," uvedl Zeman. Hrad v březnu uváděl, že Čína se v Česku zařadí mezi investory velikosti například Belgie či Kypru. Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi uzavřených tehdy v Praze měla během letoška dosáhnout 95 miliard korun, do roku 2020 pak celkem 294 miliard. Dohody s Číňany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka nebo Český Aeroholding.

Babiš se ve středu zastal svého vládního kolegy Daniela Hermana (KDU-ČSL), který se setkal s dalajlámou, a řekl, že ekonomické vztahy s Čínou nevidí jako mimořádně dobré. Některé firmy podle něj už litují spojenectví, která uzavřely. „Andrej Babiš není informován, nebo není správně informován. Nejen, že čeští investoři se neodvracejí od čínských, ale naopak až v překvapivě vysokém počtu s nimi chtějí spolupracovat," řekl Zeman.

Hrozilo podle něj to, že jedním gestem se znehodnotí mnoho práce. I proto si prezident myslí, že prohlášení politických představitelů ke vztahům v Číně bylo nutné. „Jinak by mohl v nezainteresovaných kruzích vzniknout dojem, že stanovisko ministra Hermana je stanoviskem celé české vlády," uvedl. „Čínská vláda má svaté právo hrozit sankcemi, pokud nějakou akci považuje za nepřátelskou vůči své zemi," dodal prezident.

Témata:  Miloš Zeman Čína

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy