Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dokazování ve sporu Halbicha a ČSSD skončilo, verdikt padne 8. listopadu

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Soud dnes dokončil dokazování ve sporu notáře Václava Halbicha s ČSSD a firmou Alba o zaplacení 17 milionů korun za právní služby v kauze Lidového domu. Rozhodnutí, zda má Halbich na peníze nárok, padne 8. listopadu. Sociální demokracie argumentuje mimo jiné tím, že většinu peněz určených na odměnu pro advokáty složila už před lety do soudní úschovy, protože nebylo zřejmé, komu je má vyplatit.

Halbich v letitém sporu tvrdí, že se na právních službách pro stranu podílel společně s právníkem Zdeňkem Altnerem a se zesnulým Zdeňkem Hájkem. ČSSD poukazuje na to, že mandátní smlouvu o zastupování ve sporu o své sídlo uzavřela pouze s Altnerem. Altner v Halbichově záležitosti vystupuje jako svědek a tvrdí, že notářovy zásluhy byly minimální. Sám Altner letos na ČSSD vysoudil za právní zastoupení 338 milionů korun, částku totiž navýšila smluvní pokuta.

Altnerovu verzi dnes podpořila jeho bývalá sekretářka, která vypověděla, že služby straně poskytoval její šéf. "V kanceláři jsme měli řadu koncipientů i právníky, a když pan doktor zrovna nemohl, pověřil přípravou materiálů některého z nich. Myslím, že k mandátní smlouvě byla podepsána dohoda o přistoupení, takže když měl někdo z koncipientů problémy, mohl se obrátit i na doktora Halbicha. Ale že by se nějak speciálně podílel, to fakt nevím," uvedla žena. "Žádného koncipienta jsem tam v životě neviděl," reagoval Halbich.

Minule svědčila asistentka třetího z právníků Hájka, podle jejíž verze byl naopak hlavním strůjcem úspěchu Hájek, který se radil hlavně s Halbichem a Altner zařizoval spíše organizační věci.

Notář dnes předložil jako důkaz i dřívější vyjádření ke sporu s Altnerem z webu ČSSD, podle nějž všichni tři právníci spolupracovali a měli rovné postavení i práva včetně nároku na odměnu.

Altner v minulosti svou pohledávku vůči ČSSD postoupil firmě Alba, proto Halbich žaluje i ji. Justice jeho žalobu z roku 2003 původně zamítla, avšak muže se zastal Ústavní soud, a proto řízení pokračuje. Ve sporu na jaře svědčil i prezident a někdejší předseda ČSSD Miloš Zeman, který uvedl, že pro sociální demokracii byl jediným smluvním partnerem Altner.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Zdeněk Altner soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy