Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek je na konci kariéry? Politolog varuje před úpadkem TOP 09

Volební sjezd TOP 09 (29. 11. 2015)
Volební sjezd TOP 09 (29. 11. 2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - TOP 09 se v posledních volbách nedařilo a lepší to nebylo ani za Schwarzenberga. Straně chybí regionální zakotvení a přesvědčivé místní osobnosti, tvrdí politolog Stanislav Balík z Fakulty sociálních věd UK.

Balík České televizi řekl, že není potřeba z posledních voleb vyvozovat přehnané závěry. TOP 09 krajské a komunální volby prý nikdy nešly. Podotkl, že pád předsedy Miroslava Kalouska považuje za reálný, v pozici předsedy strany ale podle něj nadále zůstane, protože za něj zkrátka není náhrada.

Problém vidí jinde. "Možná se vyčerpává mobilizační potenciál, který strana měla, možná pod dojmem častého střídání voleb a pod dojmem častého vydávání těch konkrétních voleb za ty klíčové, v nichž je potřeba přijít a stranu podpořit. To nefunguje úplně dlouhodobě," tvrdí.

Pokles volebních preferencí TOP 09 ale nepřičítá odchodu Karla Schwarzenberga. "I s Karlem Schwarzenbergem dopadly volby v roce 2012 špatně. Není to tak dlouho co proběhly evropské volby 2014, a v těch naopak TOP 09 sahala po vítězství. Samozřejmě ještě měla Karla v čele, byť už velmi starého, ale oslovovala na jiných tématech pro jiný orgán," dodal.

Témata:  TOP 09 Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy