Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Zemana se pustili i šéfové Parlamentu. Nátlak přes vyznamenání považují za nepřijatelný

Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Se státními vyznamenáními se musí zacházet důstojně. Dnes to uvedl v prohlášení zaslaném ČTK předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Pokud se potvrdí, že prezident Miloš Zeman ze seznamu vyznamenaných vyřadil Jiřího Bradyho kvůli tomu, že se jeho synovec ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s dalajlamou, bylo by to pro něj nepřijatelné. Vyjasnění, jak to bylo se seznamem a případným vyškrtnutím Bradyho, požaduje i předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Někteří politici a osobnosti veřejného života se kvůli Hermanovu tvrzení, že ho Zeman odrazoval od setkání s tibetským duchovním dalajlamou pohrůžkou, že jinak vyškrtne Bradyho ze seznamu vyznamenaných, nepůjdou na Hrad při oslavách svátku 28. října.

Štěch uvedl, že pokud celá záležitost nebude vysvětlena a slušně vyřešena, bude nucen adekvátně reagovat.

Hamáček pokládá za důležité, aby se situace vyjasnila. "Používat jejich udělení či neudělení jako nástroj nátlaku je zcela nepřijatelné," uvedl. Očekává, že Hrad i kancelář premiéra ozřejmí veškeré okolnosti kolem seznamu vyznamenaných, kontrasignace premiérem a i případného škrtání.

Témata:  Milan Štěch Jan Hamáček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy