reklama

Peroutkově vnučce Terezii Kaslové přiznaly soudy nárok na omluvu za to, že Zeman označil jejího děda za autora článku "Hitler je gentleman" a výroku "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky". Hrad se však ve stanovené sedmidenní lhůtě od právní moci rozsudku neomluvil, a Kaslová proto na prezidentskou kancelář podala exekuční návrh.

"Soudní exekutor pověřený Obvodním soudem pro Prahu 1 vydal dnešního dne exekuční příkaz ke splnění povinnosti," uvedl Vyskočil. Hrad dostal pokutu, kterou má zaplatit do tří dnů.

"V tuto chvíli posuzují legislativci Kanceláře prezidenta republiky právní stav. Jiné sdělení k věci nemám," napsal ČTK v textové zprávě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Exekutor podle Vyskočila ve svém příkazu uvedl, že nelze odhlédnout od toho, že tím, kdo zasáhl do osobnostní sféry žalobkyně, byl stát - tedy ten, kdo této sféře sám přiznává ochranu. Právě stát by měl přitom vytvářet podmínky pro to, aby do osobnostní sféry zasahováno nebylo. Podle exekutora "je s podivem", že stát nerespektuje povinnost uloženou soudem.

Nejsnazším způsobem obstavení účtu je sdělení příslušné bance, že nesmí nakládat s uloženými penězi do výše obstavené částky. Banka se musí řídit exekučním příkazem.

Existenci článku "Hilter je gentleman" se Hradu nepodařilo doložit, podle historiků jej Peroutka nenapsal. Zeman i nadále trvá na tom, že text četl. Autorem výroku o vytí s vlky je novinář Jan Stránský.