Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svaz bojovníků za svobodu v problémech? Přeživší vyvraždění Ležáků hodlá vystoupit

Ležáky
Ležáky
Foto: lezaky.ic.cz

Pardubice - Jarmila Doležalová rozená Šťulíková, která přežila vyvraždění Ležáků, a její dcera Jarmila se rozhodly, že vystoupí z Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Jejich krok je reakcí na zrušení kladenské a jičínské okresní organizace svazu. Rozhodl o něm Ústřední výbor ČSBS 18. října, kdy vyloučil ze svazu také tři členy. Důvodem byla údajně dehonestace předsedy svazu Jaroslava Vodičky a vedení ČSBS, pomlouvačná kampaň v médiích a dlouhodobá kritika. Obě ženy jsou děním ve svazu dlouhodobě znepokojeny, řekla dnes ČTK Jarmila Doležalová mladší.

"V tomto státě je možné všechno a nechceme se dožít chvíle, kdy by se členem ČSBS stal například čínský prezident," uvedla Doležalová. Poukázala také na to, že do pobočky svazu v Lidicích vstoupila například Jana Bobošíková, kardinál Dominik Duka nebo mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Prezident Miloš Zeman před časem obdržel řád ČSBS.

Doležalová se jednání ústředního výboru z pracovních důvodů nezúčastnila. Předem však neměla informace, že by se mělo projednávat rušení některých organizací, na programu byl pouze bod o dehonestaci. Podle obou žen bylo rozpuštění kladenské pobočky špatným rozhodnutím, ale jejich názor již situaci nemůže změnit.

Jarmila Doležalová rozená Šťulíková je jednou ze dvou sester, které jediné přežily vyhlazení Ležáků a byly poslány do Německa na převýchovu. Ostatních 34 dospělých nacisté popravili, 11 dětí zřejmě našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu. Jarmila Doležalová starší je v ČSBS od 27. října 1951, tedy 65 let. Přibližně posledních osm let je předsedkyní základní organizace svazu v Hlinsku, pracovala i pro okresní výbor v Chrudimi. Její dcera je od listopadu 2008 jednatelkou hlinecké organizace, je místopředsedkyní okresního výboru Chrudim a zasedá v plénu ústředního výboru ČSBS.

Témata:  Český svaz bojovníků za svobodu Ležáky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy