Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NKÚ Sněmovnu nevyslechl, hospodaření svazu bojovníků za svobodu neprověřovat nebude

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Sněmovna v prosinci navrhla Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ), aby prověřil hospodaření Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Nakonec z toho sešlo s odůvodněním, že dotace státu pro svaz jsou ke kontrole malé.

"U Českého svazu bojovníků za svobodu je NKÚ oprávněn kontrolovat pouze hospodaření s peněžními prostředky poskytnutými spolku ze státního rozpočtu," uvedla pro lidovky.cz mluvčí úřadu Olga Málková.

Množství veřejných peněz je přitom podle NKÚ na kontrolu příliš malé. ČSBS v letech 2014 až 2016 čerpal dotace přes 22 milionů korun a NKÚ obvykle kontroluje finance v řádu stovek milionů až miliard korun.

Kolegium NKÚ proto za efektivnější považuje prověření od ministerstev, které svazu dotace poskytly. Nejvíce peněz spolku dávají ministerstva financí a obrany, která ale jeho hospodaření také zatím neprověřila a ministerstvo financí se k tomu ani nechystá.

Z ČSBS ke konci roku 2016 odešli nebo byli vyloučeni někteří členové, kteří se proti vedení vymezovali. Vystoupil třeba válečný veterán Pavel Vranský či ženy spojené s vyvražděním Ležáků.

Několik desítek členů svazu v listopadu založilo novou organizaci - Spolek pro zachování odkazu českého odboje, který měl počátkem letoška přes sto členů.

Témata:  NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) Český svaz bojovníků za svobodu Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy