Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předseda ČSBS požádal NKÚ o kontrolu hospodaření svazu, chce zamezit spekulacím

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad by měl provést hloubkovou finanční kontrolu hospodaření Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Požádal o to dnes Jaroslav Vodička, předseda ČSBS. Chce tak zastavit spekulace o údajně podezřelém zacházení s penězi ve svazu.

Sekretariát prezidenta NKÚ Vodičkovu žádost dosud neobdržel. Na hospodaření ČSBS, který je spolkem, se působnost NKÚ obecně nevztahuje. Jediným případem, kdy by úřad mohl kontrolovat část hospodaření svazu, by byly případné státní dotace a peníze ze zahraničí.

"Navíc kvalifikovaný podnět, jehož zařazení do plánu kontrolní činnosti projednává kolegium, může podat prostřednictvím svého usnesení jen vláda či některý z orgánů Sněmovny či Senátu," dodala mluvčí NKÚ Olga Málková.

Kritika ČSBS za činy jeho vedení v posledních měsících značně stoupá. Ze svazu navíc odešli nebo byli vyloučeni někteří členové, kteří vedení kritizovali. O informaci, co se ve svazu děje, požádal nedávno své podřízené i ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

"Jsem přesvědčen, že výsledky kontrol utnou veškeré záměrně vytvářené spekulace o špatném hospodaření ČSBS," uvedl Vodička.

Témata:  NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) Český svaz bojovníků za svobodu CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy