Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Více peněz pro důchodce? Řešení je jednoduché

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Praha - Senioři si ve staří v řadě případů stěžují především na nedostatek financí. Penze nejsou příliš vysoké a stěží zvládnou pokrýt neustále se zvyšující náklady. Mnozí už ale neví, že si o navýšení důchodů mohou požádat, pokud při důchodu pracují.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) obdržela letos už bezmála 62 tisíc žádostí o přepočet starobního důchodu pracujících důchodců. V roce 2014 to bylo dokonce až 70 tisíc žádostí. Stále ale mnoho seniorů neví, že si může stávající důchod vylepšit, a to za každých 360 odpracovaných dnů.

Stát se tak může i v případě, kdy senioři v zaměstnání pokračují a neodcházejí do penze. Přepočet důchodu se ale neprovádí automaticky, nýbrž na základě žádosti důchodce. "Příjemcům starobního důchodu, kteří při důchodu dlouhodobě pracují či podnikají, můžeme doporučit, aby si o přepočet důchodu požádali ideálně vždy po získání 360 dní výdělečné činnosti," uvedla ředitelka sekce provádění důchodového pojištění Eliška Volfová.

Podle ní přitom není důvod, aby senioři žádost odkládali nebo čekali do doby, než ukončí zaměstnání. Důchodci, kteří při pobírání starobního důchodu pracují nebo podnikají, totiž může být zvýšen důchod za každých 360 kalendářních dnů činnosti.

ČSSZ ale varuje, že do těchto 360 dnů se nezapočítávají doby neplaceného volna, neomluvené absence, dočasné pracovní neschopnosti či ošetřování člena domácnosti. Žádost o zvýšení důchodu může ale podat i příjemce předčasného důchodu, který vykonává výdělečnou činnost po dosažení řádného důchodového věku.

Zvýšení důchodu provádí pouze na základě písemné žádosti, kterou je možné podat prostřednictvím okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) podle místa trvalého bydliště. K žádosti se předkládá evidenční list důchodového pojištění, zatímco osoby samostatně výdělečně činné předkládají výpis z evidence OSVČ.

Témata:  důchodci důchody

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy