reklama

Konkurenční oslava 28. října se bude konat v pátek na Staroměstkém náměstí a narozdíl od slavnostního ceremoniálu na Hradě na ni může dorazit každý.

"Chci ovšem podotknout, že akce na Staroměstském náměstí není žádným trucpodnikem. Osobně dohlédnu na to, aby se nezvrhla v kritiku Hradu. Prostě jen chceme uctít významný státní svátek," řekl TN.cz jeden z organizátorů shromáždění v centru Prahy, předseda STAN Petr Gazdík.

Dorazí tak například ministr kultury Daniel Herman, sám Jiří Brady, expředseda Senátu Petr Pithart, textař Michal Horáček, senátorka Eliška Wagnerová, ministr zemědělství Marian Jurečka a další.

"Například poslanecké kluby ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se dle mých informací v úterý na poslaneckých klubech budou radit, jaký postoj k celé kauze zaujmout," doplnil Gazdík. Podobně bude podle Andreje Babiše postupovat také hnutí ANO.

Ohradil se také proti výrokům prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, že jedním z iniciátorů a "tahounů" setkání na Staroměstském náměstí je kněz Tomáš Halík.

"Pan Ovčáček lže, Tomáš Halík se na organizování páteční akce nijak nepodílí. Ale u pana mluvčího jsme všichni tak nějak zvyklí, že nemluví pravdu," tvrdí šéf starostů a nezávislých.