Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrh KSČM na zdanění finanční náhrady vláda pravděpodobně neodsouhlasí

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda zřejmě zaujme nesouhlasné stanovisko k návrhu KSČM na zdanění finanční náhrady, kterou dostávají církve za majetek nevydaný v církevních restitucích.

Vyplývá to z návrhu stanoviska pro jednání vlády. Podle KSČM by stát mohl takto ročně získat zpět asi 380 milionů korun a za celou dobu vyplácení finanční náhrady asi 11,5 miliardy korun. Pražský arcibiskup Dominik Duka začátkem dubna řekl, že pokud by Parlament návrh schválil, církev by se obrátila na Ústavní soud.

Finanční náhrada podle nynějšího zákona o daních z příjmů není předmětem daně. Její celkový objem představuje podle důvodové zprávy 59 miliard korun, od roku 2014 se ale nesplacená část náhrady zvyšuje o inflaci, aby zůstala zachována reálná hodnota ročních splátek. Předmětem daně není ani příjem z bezúplatného nabytí majetku v rámci restitucí.

V návrhu nesouhlasného stanoviska pro vládu stojí, že zdanění náhrady by ohrozilo legitimní očekávání na straně církví a náboženských společností. Podle vlády také návrh KSČM představuje významné riziko nepřípustné retroaktivity.

Témata:  vláda církevní restituce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy