Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman a "poblité klenoty"? Samková se pořádně naštvala

Klára Samková /TOP 09/
Klára Samková /TOP 09/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Oslavy 28. října pořádně hýbou českou společností. Kvůli kauze neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu se část poslanců, akademiků i umělců rozhodla udílení ocenění bojkotovat. To se ale jiným nelíbí.

Bojkot vyvolaly páteční události kolem vyznamenání Hermanova strýce Bradyho. Herman řekl, že ho Zeman osobně vyzval, aby zrušil svou plánovanou schůzku s tibetským duchovním dalajlamou. V opačném případě mu prý pohrozil, že neudělí jeho strýci státní vyznamenání.

Někteří politici kvůli chování Hradu kolem vyznamenání Jiřího Bradyho nepřijdou 28. října na slavnostní večer na Pražském hradě. Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) organizuje alternativní akci na Staroměstské náměstí, kam přijdou vznik Československa připomenout například ministr kultury Daniel Herman, ministr zemědělství Marian Jurečka (oba KDU-ČSL) či Petr Pithart.

Ani předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš nepůjde na oslavy svátku 28. října, které se uskuteční při předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Omluvil se už v předchozích dvou letech. Drahoš ČTK řekl, že ho k tomu vedou osobní důvody. Omluvil se dřív, než vypukla kauza s vyznamenáním Jiřího Bradyho. Na Hrad nechce jít kvůli tomu, že většina rektorů veřejných vysokých škol se stejně jako loni ceremoniálu nezúčastní.

Chování Hradu tvrdě zasáhlo i české herce. Asociace profesionálních divadel a Herecká asociace vydaly prohlášení nazvané Nemůžeme mlčet. Ostře v něm kritizovaly chování politických elit v čele s prezidentem Milošem Zemanam. Odsoudily nedávné prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů o oficiální politice Česka vůči Číně i "mstivou hanebnost" prezidenta, který neudělí vyznamenání pamětníkovi Osvětimi a Terezína Jiřímu Bradymu. Vrcholní ústavní činitelé podle zástupců divadel a herců selhali, když podlehli nátlaku cizí moci, a svým postojem urazili všechny svobodomyslné občany.

To ale naštvalo známou českou advokátku Kláru Samkovou. "Problém je asi v tom, že páni umělci se ještě neprobudili ze sladkých devadesátých, bojí se nebezpečí z druhé strany světa a o nebezpečí, co máme na prahu statečně lžou. Čímž se liší asi tak od 90% národa, který to vidí úplně naopak než tento výkvět národa a ze kterého "výkvět" dělá tak akorát debily, kterými je možno pohrdat. Což je tak asi shrnutí celého problému, ve kterému jde národu o přežití. "Elitě" jde o Zemana. Prostě rozdílné životní hodnoty..." napsala na Facebooku.

"Pozoruhodné také je, že Tibet je hit už cca 26 let, o zhůvěřilosti, vynucované islámem po celém světě, se nestará z nich nikdo, naopak kdo je proti islámu, tak je podle pánů umělců nacista, rasista a xenofob neuznávající lidská práva. Jo! Propagovat lidská práva vraždit, prodávat děti, podporovat incesní homosexualitu, pedofílii a masové ponižování a týrání žen, o krvavém týrání zvířat nehovoře, to vše pokryto náboženskou daní ve prospěch muslimů, která je už zavedena i tady, aniž by si toho někdo všiml, to vše je v pořádku, o tom se nemluví a kdo o tom mluví, tím se intelektuálně pohrdá," dodala.

"Pravda je ovšem taková, že i kdyby Zeman byl ty korunovační klenoty poblil, tak škoda a nebezpečí z takovéhoto počinu je úplně marginální vůči tomu, co svým agresivním pokryteckým intelektuástvím pácháte vy, vy umělci a humanitní vzdělanci!" naštvala se Samková.

Témata:  Klara Samkova 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy