reklama

Problémem nejsou slova, která Samková na semináři „Máme se bát islámu?“ na půdě Sněmovny pronesla. Svým projevem však advokátka naštvala  tureckého velvyslance Ahmeta Necatiho Bigaliho, který ze sálu na protest odešel. Samková totiž ve své řeči přirovnala islám k nacismu a komunismu a označila jej za zločinnou ideologii.

Kauzu tehdy ostře sledovala média. Turecký velvyslanec Bigali se ke všemu vyjádřil v České televizi. Trval na tom, aby byla Samková za své výroky stíhána. Jeho vystoupení ale vyvolalo další akci - demonstraci před tureckou ambasádou, jejíž hlavní součástí bylo předčítání jejího projevu ze Sněmovny. Akci sice advokátka neorganizovala, prohřešila se však tím, že na ní také promluvila.

Známá právnička při demonstraci proklela tureckého velvyslance. „Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Umřete dřív, než zplodíte syny, a umřete beze cti,“ vrátila pak úder ambasadarovi před jeho sídlem Samková. „Budete-li zasahovat do našich věcí, pošleme na vás své syny,“ dodala. Podle České advokátní komory se tím vzepřela pravidlům svého stavu, v krajním případě kvůli tomu mohla dokonce přijít o praxi.

Samková před středečním řízením vyzvala hlavu komory, aby spor urovnali smírem. Předsedovi ČAK Vladimíru Jirouskovi adresovala dopis, v němž ho nepřímo vyzvala, aby komora od jejího stíhání upustila,“ informoval server Lidovky.cz.

„Jestli někdo, vážený pane předsedo, ohrožuje důstojnost advokacie, tak je to jednání kárné komise a kárného senátu mým stíháním. Tyto orgány České advokátní komory tak totiž dávají veřejnosti najevo, že jsou připraveny stíhat člena advokátní komory za jeho ideové postoje. (…) Čím víc mne za moje údajně ‚nedůstojné‘ jednání potrestáte, tím nedůstojněji bude vnímána,“ píše Samková v dopise, ze kterého server cituje.

Samková věc okomentovala i na sociálních sítích. „Kárný žalobce sdělil, že jsem tureckému velvyslanci vyhrožovala. Z čehož ovšem plyne, že dle ČAK je "prokletí" jednáním způsobilým způsobit újmu, tedy že jsem schopna svým prokletím skutečně ublížit. Moji argumentaci, že se jednalo o způsob komunikace v rámci použití kulturního vzorce příjemce komunikace (tedy tureckého velvyslance) ČAK naprosto nepobral. Tak se divím, proč máme vůbec teorii komunikace, ba i celý vědní obor tohoto se týkající, hermeneutiku,“ postěžovala si.

Podle ní jde o další čarodějnické procesy. „K zahájení novodobých čarodějnických procesů jsem ČAKu upřímně pogratulovala,“ uvedla. A jak byla potrestána? „Obdržela jsem trest - pokutu ve výši 25.000,- Kč. Podle mého názoru z celého řízení vyplynula ještě jedna věc: tureckého velvyslance se bojí i Česká advokátní komora.... jak smutné,“ dodala na facebooku Samková.