Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi věří Hermanovi, chtějí, aby dal Zeman Bradymu ocenění

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Většina Čechů se domnívá, že by měl prezident Miloš Zeman udělit státní vyznamenání pamětníkovi holokaustu Jiřímu Bradymu. Ukázaly to výsledky bleskového průzkumu, který pro Český rozhlas zpracovala společnost Median.

Podle průzkumu také v celé kauze věří víc lidí ministru kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL) než Zemanovi. Podle Hermana Zeman pohrozil, že Bradyho vyškrtne ze seznamu oceněných, pokud se ministr setká s dalajlamou. Hrad to odmítá.

V průzkumu vyjádřilo 54 procent dotázaných přesvědčení, že by Zeman měl Bradyho vyznamenat. Opačného názoru je 22 procent Čechů, čtvrtina lidí nemá na kauzu názor. K vyznamenání Bradyho se přiklánějí voliči všech hlavních politických stran s výjimkou KSČM.

Pro 31 procent dotázaných je v celé kauze věrohodnější tvrzení Hermana, 13 procent se přiklání k verzi Hradu. Největší skupinu, 39 procent dotázaných, ale tvoří lidé, kteří nejsou zastánci žádné ze stran sporu. Podle Medianu to ukazuje na neprůhlednost aféry.

Témata:  Češi Miloš Zeman Jiří Brady 1

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy