reklama

Celou kauzu odstartoval ministr kultury Daniel Herman, který tvrdí, že mu prezident Miloš Zeman nedoporučil schůzku s dalajlamou, v opačném případě prý nevyznamená jeho strýce Jiřího Bradyho. Hrad ale vše popírá a svědci rozhovoru také nic nového neprozradili.

S novou informací ale přišel komentátor Macek. Upozornil, že o přijetí státního vyznamenání kanadským občanem, kterým Jiří Brady je podle vlastních slov od roku 1967, musí od cizího státu rozhodnout kanadská vláda.

"Oficiální žádost se musí podat na kanadské ambasádě v té které zemi. Celá ta procedura pak jistě netrvá pár dnů a musí se tedy dělat s patřičným předstihem," napsal na svém webu Macek.

"A teď mi vysvětlete, jak to ten Zeman udělal, že po přijetí dalajlámy Hermanem 18. 10., tedy 10 dnů před udílením vyznamenání, se rozhodl Jiřímu Bradymu řád neudělit, neviditelně stáhl žádost, která na kanadskou ambasádu nikdy nedorazila, a zahladil všechny stopy," dodal na webu Viditelný Macek.

"Jiří Brady dostal od pražské primátorky Krnáčové symbolický klíč od města. Doufám jen, že to není to stejné ocenění, které od ní na jaře obdržel čínský prezident. To by byl tedy paradox!" glosuje dále komentátor.