Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj proti radikálním imámům v ČR: Poslanci připravili speciální církevní novelu

islám
islám
Foto: Pixabay

Praha - Skupina poslanců z platformy pro zachování evropské kultury v čele se Zdeňkem Soukupem (ANO) předložila církevní novelu, podle které by měli zahraniční duchovní a kazatelé před veřejnými vystoupeními v Česku podstoupit školení na ministerstvu kultury.

"Některé státy, jako například Dánsko anebo Rakousko, přijímají legislativní opatření k účinnější státní kontrole radikálních kazatelů. Doporučujeme proto podobné řešení i pro Českou republiku," píšou autoři předlohy. Novela by podle nich vyřešila taky "zatím nekontrolovatelný příliv peněz z bohatých muslimských zemí do islámských obcí v Evropě".

Církvi, která by umožnila veřejnou činnost duchovnímu nebo kazateli z ciziny, aniž by podepsal čestné prohlášení, by podle předlohy hrozilo zrušení registrace.

Povinnost absolvovat poučení na ministerstvu na by se nevztahovala na zahraniční důchodní a kazatele církví a náboženských společností, kterým úřady udělily takzvaná zvláštní práva.

Poslanecká novela by odňala ministerstvu kultury i vládě pravomoc přiznat na výjimku zvláštní práva i církvím, které sice zákonné podmínky nesplňují, avšak reprezentují významné světové náboženství s dlouhou historickou tradicí a jsou v Česku registrovány.

Témata:  církev Ministerstvo kultury České republiky Islám

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy