Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 92 let zemřel válečný veterán Opočenský

Náboženství, ilustrační fotografie
Náboženství, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Dnes ráno po dlouhé nemoci zemřel válečný veterán Bedřich Opočenský, bylo mu 92 let. Smutnou zprávu oznámil na twitter ministr obrany Martin Stropnický (ANO). V listopadu měl být při příležitosti Dne veteránů povýšen do hodnosti brigádního generála ve výslužbě.

"Bohužel, osud byl rychlejší. Čest jeho památce," uvedl Stropnický. Poslední rozloučení s vojenskými poctami se podle ministerstva obrany uskuteční zřejmě v pátek 4. listopadu v Chotiněvsi.

Opočenský se narodil v Českém Boratíně ve Volyni na dnešním území Ukrajiny. Během německé okupace Volyně po roce 1941 se přidal k protinacistickému odboji v organizaci Blaník.

V roce 1944 se přihlásil do československého zahraničního vojska. Bojoval v karpatsko-dukelské operaci, jaselské operaci a ostravsko-opavské operaci.

"Jeli jsme, letěli jsme, pálili jsme. Snad řidič uhnul jen o centimetr z těch kolejí, co byly vyjeté. Řach - dostali jsme to z pravé strany do pásu. Utrhlo to dvě pojízdná kola, prorazilo dno tanku a zranilo to Sašu (Alexandr Vízek ze Zdolbunova)," popisoval Opočenský zážitky z jaselské operace pro Paměť národa.

Témata:  úmrtí Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy