Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Námitka promlčení ve sporech o odškodnění majitelů bytů je nemravná, zlobí se ÚS

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno – Hlava XXII. Právě tak Ústavní soud popisuje situaci, kdy stát uplatňuje ve sporech o odškodnění majitelů bytů za dřívější regulaci nájemného námitku promlčení. Podle dnešního verdiktu je to v rozporu s dobrými mravy, protože to byl právě stát, který vytvořil nepřehlednou a matoucí situaci.

V dnešním nálezu soud autor pranýřoval byrokratickou mašinerii. „Stát totiž jednak vzdor svým povinnostem i opakovaným apelům ze strany ÚS ignoroval trvající zásah do základních práv stěžovatelů spočívající v protiústavní regulaci nájemného," stojí v nálezu.

Stát také podle ÚS prostřednictvím soudů udržoval dlouhodobou nejistotu stran toho, jak se majitelé mohou vlastně domáhat náhrady újmy. Konkrétně dnes soud vyhověl stížnosti dvou majitelů bytů. Žalobou podanou k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 se domáhali, aby jim stát zaplatil 12,2 milionu korun jako náhradu za roky 2002 až 2006.

Tato žaloba skončila zamítnutím kvůli námitce promlčení, kterou úspěšně uplatnilo ministerstvo financí. Nyní se spor vrátí k obvodnímu soudu, který musí rozhodnout znovu.

Ústavní soud se v minulosti mnohokrát kriticky vymezil k problematice regulace nájemného, kvůli které majitelé nemovitostí často neměli pokryté ani náklady na údržbu a opravy. Proces deregulace nájemného v Česku skončil v roce 2012. Cenu teď určuje dohoda mezi nájemcem a pronajímatelem. Pokud se nedohodnou, platí nájemník cenu tržní, tedy obvyklou v dané lokalitě a v daném čase.

Četné spory mezi státem a majiteli domů pokračovali i po deregulaci, vlastníci totiž žádali náhradu škody způsobené regulací v předcházejícím období.

Témata:  Ústavní soud ČR nájemné byty

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy