Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

HIV je na vzestupu. V Česku přibylo 244 pacientů

Nemoc, bolest, ilustrační foto
Nemoc, bolest, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Letos se v Česku nakazilo virem HIV už 244 lidí, zhruba o třetinu více než loni za stejné období. Za samotné září 2016 zaznamenal Státní zdravotní ústav 28 nových pacientů.

Od roku 1985, kdy se výskyt HIV začal v Česku sledovat, zdravotníci zaznamenali celkem 2864 případů HIV. U 500 lidí pak propukla nemoc AIDS, kterou vir způsobuje, a 252 lidí s AIDS zemřelo.

Loni bylo ke 30. září nových případů HIV pouze 185, letos je tak počet nově nakažených o šest desítek vyšší. Pravděpodobně tak budou rekordní i celoroční údaje. Loni za celý rok přibylo 266 nakažených HIV, což byl nejvyšší roční nárůst od doby, kdy se v tuzemsku výskyt viru sleduje.

Nejvíce nakažených zatím letos přibylo v únoru, a to 36. Z jednotlivých regionů republiky bylo zatím letos nejvíc nových případů HIV v Praze - celkem 105.

Z celkového počtu HIV pozitivních tvoří naprostou většinu (85 procent) muži. Nejčastějším způsobem přenosu viru je pohlavní styk mezi homosexuálními či bisexuálními muži, následovaný stykem mezi heterosexuály a nitrožilním užíváním drog.

Těmito způsoby se HIV nepřenáší:

stiskem ruky, přátelským polibkem na tvář nebo na ústa, nápojem v restauraci, na záchodě a v koupelně, u pítka, penězi, ve sprchách, telefonováním společným přístrojem (telefonní budky apod.), v kině, v bazénu, v tělocvičně a v posilovně, při přijímání návštěv, při návštěvách v nemocnici, při návštěvě u lékaře, společným používáním příborů, ložním a spodním prádlem, ve škole (u dětí), při otvírání dveří, v taxíku, v autobuse, ve vlaku, v metru a jiných dopravních prostředcích.

HIV pozitivní mohou díky novým lékům kvalitně žít i desítky let. Průběh a vývoj infekce od nákazy až do rozvinutého stádia AIDS je u každého jiný. Po odeznění prvotních příznaků nakažení, které připomínají chřipku a trvají 2 až 6 týdnů, přechází nemocný do dlouholetého bezpříznakového stádia, které většinou trvá pět až deset let, vysvětluje hiv-prevence.cz. Zhruba u desetiny infikovaných přechází nemoc v AIDS během dvou až tří let, u drtivé většiny léčených pacientů to trvá podstatně déle. Bez jakýchkoli příznaků zhoršení žijí pět až deset let. U desetiny infikovaných se příznaky AIDS neobjevují ani po dvaceti letech od nákazy.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) nemoc AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy