Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí ANO drtí konkurenci, dobře si stojí i KDU-ČSL

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V šetření realizovaném v říjnu 2016 Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) tradičně zjišťovalo podporu politických stran ve veřejnosti a ochotu zúčastnit se parlamentních voleb. Ve vedení je nadále ANO, následuje ČSSD a KSČM.

Na otázku týkající se volební účasti odpovědělo kladně 56 % dotázaných s volebním právem („rozhodně ano" 31 % a „spíše ano" 25 %), 37 % záporně („spíše ne" 14 %, „rozhodně ne" 23 %). Zbytek dotázaných (7 %) zvolil odpověď „nevím".

"Podle získaných dat je tedy deklarovaná volební účast nyní o něco málo nižší, než byla reálná účast v parlamentních volbách v říjnu 2013 (59,5 %)," uvedl soc.cas.cz.

Volební model vychází z aktuálních stranických preferencí a simuluje reálné rozvržení voličských hlasů v hypotetických volbách. Do souboru jsou však zařazeni pouze ti dotázaní, kteří deklarovali volbu nějaké strany a zároveň uvedli, že by se voleb zúčastnili (tj. v dotazu na volební účast zvolili varianty „rozhodně ano" a „spíše ano").

ANO: 34,5%; ČSSD: 19,5%; KSČM: 10%; Lidovci: 9%; ODS: 8%; TOP 09: 6%; SPD: 4%;, Piráti: 3%; Zelení: 1,5%

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy