Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrad se nemusí podřídit rozhodnutí soudu v kauze Peroutka, prý by došlo k závažné újmě

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Podle Nejvyššího soudu by omluva za nepravdivá slova prezidenta Miloše Zemana a pokuta 100 tisíc korun Kanceláři prezidenta republiky způsobily závažnou újmu, proto nařídil odklad. Informuje o tom web Českého rozhlasu.

NS vysvětluje, proč minulý týden rozhodl, že Hrad se prozatím nemusí podřídit pravomocnému rozsudku a omluvit se v kauze Peroutka. Soudce Pavel Pavlík si podle ČRo při vysvětlení vystačil s jediným odstavcem. "Vzhledem k tomu, že by neprodleným výkonem (exekucí) napadeného rozhodnutí odvolacího soudu hrozila žalované (Kanceláři prezidenta republiky), s ohledem na charakter uložené povinnosti, závažná újma, Nejvyšší soud (aniž by tím předjímal rozhodnutí o dovolání) rozhodl, že se vykonatelnost dotčeného rozhodnutí odkládá až do právní moci rozhodnutí o dovolání podaném v označené věci žalovanou," zní klíčová pasáž usnesení.

"České republice žádná závažná újma neplyne. Závažná újma nemůže vzniknout někomu, kdo se omluví za to, že nemluvil pravdu. A ukládané pokuty jsou pouze důsledkem toho, že někdo nesplní pravomocný rozsudek soudu," uvedl k tomu advokát Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové František Vyskočil.

K podobnému kroku se podle něj přistupuje v případě, kdy by někomu exekuce zničila život, například by mu rozvrátila rodinu.

Peroutkově vnučce přiznaly soudy nárok na omluvu za to, že Zeman označil jejího děda za autora článku "Hitler je gentleman". Hrad se v dané lhůtě od právní moci rozsudku Městského soudu v Praze neomluvil, a Kaslová proto podala návrh na exekuci. Hrad podal návrh na odložení omluvy, a NS mu vyhověl. Nehrozí mu ani obstavení účtů kvůli exekuci. Jestliže by Nejvyšší soud vrátil případ nižším instancím k novému projednání, omluva by už byla nevratně vyřčena.

Témata:  Miloš Zeman Ferdinand Peroutka Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy