Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děti nesportují a ani se zdravě nestravují. Průzkum ukázal hrozivé nedostatky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Každý druhý páťák nesnídá a 40 procent žáků pátých tříd ve volném čase nesportuje. Ukázal to nedávný průzkum realizován v rámci kurzu zdravého životního stylu Hravě žij zdravě. Ten zastřešuje Potravinářská komora a jeho cílem je naučit děti správnému životnímu stylu.

Dotazník byl zaměřen byl především na stravovací návyky a pohybové aktivity dětí a poskytl i odpovědi na otázky, jak tráví děti volný čas, či sportují, kolik času denně jsou u počítače a jak se stravují.

Děti, sport a televize

Z výsledků vyplývá, že sportovní aktivity jsou hlavní náplní volného času pro méně než polovinu dětí. V zájmových kroužcích tráví většinu volného času 14 procent dětí a 15 procent věnuje nejvíce volného času televizi nebo počítači.

Rodiče při volnočasových aktivitách dělají společnost jen šesti procentům dětí a lenošení vyhledávají tři procenta dětí. Žáci pátých tříd základních škol odpověděli v dotazníku i na otázku, jakým způsobem a kde vykonávají sportovní aktivity.

Venku po školním vyučování sportuje polovina zapojených, v rámci pravidelných tréninků v sportovních klubech se sportu věnuje necelá třetina dětí. Ostatní, t.j. 18 procent, sportují jen v prostorách školy v rámci hodiny tělesné výchovy.

V dotazníku děti také odpověděly, kolik času věnují sportu a naopak kolik času stráví sledováním televize a při práci či hře na počítači. Přes 60 procent dotázaných sportuje častěji než dvakrát týdně, rovných 38 procent dětí sportuje dvakrát týdně a méně, respektive vůbec.

Sledování televize nebo počítači se jeden až dvě hodiny denně věnuje 66 procent dětí.

Více než dvě hodiny denně stráví u televize nebo počítače až více než čtvrtinu dětí, které se zapojily do průzkumu. "Odpovědi dětí poukazují na to, že mají stále co vylepšovat na svém životním stylu. Obézní děti dneška jsou totiž nemocnými lidmi zítřka. Nezbytnou součástí prevence je i edukace dětí o zdravém životním stylu a také jejich motivace pro navození a udržení pozitivních změn," řekl odborný garant projektu Hravě žij zdravě Peter Minárik.

Témata:  děti zdraví průzkumy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy