Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko dostalo od Ruska žádost o vydání Vorotnikova, který je obviněn z chuligánství

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česká republika v úterý obdržela žádost Ruska o vydání disidenta a člena umělecké skupiny Vojna Olega Vorotnikova zadrženého v září. Ministerstvo spravedlnosti ji postoupilo Městskému státnímu zastupitelství v Praze.

O vydání do cizího státu rozhoduje ministr spravedlnosti, může tak ale udělat pouze v případě, že soudy vydání pravomocně povolí. Jejich názorem se ministr řídit nemusí.

Vorotnikov není ve vazbě. Slíbil, že se vydávacímu řízení nebude vyhýbat, a dokud neskončí, zůstane v Česku. Původně manželé chtěli azyl ve Švýcarsku.

Muž čelí v Rusku obviněním z chuligánství, urážky úředních osob a násilí proti nim. Za chuligánství může být odsouzen až na pět let, za násilí proti úředním osobám až na deset. Urážku úředních osob trestají ruské zákony nápravnými pracemi.

Skupina Vojna se v Rusku stala známou zejména dílem Úd v zajetí FSB z léta 2010. Na zdvihací most naproti petrohradskému oddělení ruské tajné služby tehdy umělci namalovali obří penis.

Témata:  Ministerstvo spravedlnosti ČR Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy