reklama

Jurečka informoval o tom, že ve čtvrtek do Číny nezamíří, protože ministři plánované schůzky zrušili. "Vysvětlení bylo, že je to z důvodů, které obě strany zcela jistě chápou," řekl České televizi Jurečka, jeden ze zastánců ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Jurečka měl v Číně jednat se svým protějškem a s ministrem pro oblast vodního hospodářství.

Zaorálek dnes uvedl, že zrušení schůzek probere náměstek Martin Tlapa ve čtvrtek s čínskou velvyslankyní na dříve naplánovaném jednání. "My jsme se dohodli, že Čína pomůže vyrovnat schodek mezi exportem a importem mezi ČR a Čínou, právě zemědělské výrobky byly ty, které mohly pomoci," uvedl.

Dovoz z Číny do Česka letos do konce srpna klesl podle údajů Českého statistického úřadu o 1,7 procenta na 276 miliard korun. Český export oslabil o pět procent meziročně na 29 miliard korun. "Nevypadá to jako krok k tomu, co my vidíme jako závazek na straně Číny," řekl Zaorálek. Česká strana si podle něj závazky plní.