Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je to tady: Zeman se poprvé vyjádřil ke kauze Brady a o značil Hermana za lháře

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman poprvé otevřeně promluvil o kauze s Jiřím Bradym, kterému měl podle ministra kultury Daniela Hermana původně udělit vyznamenání, což nakonec údajně neudělal kvůli ministrově schůzce s dalajlamou. Zeman však tvrdí, že Herman je lhář.

Prezident Miloš Zeman označil ministra kultury Daniela Hermana za lháře a Týdnu řekl, že se nenechá vydírat příbuzenskými vztahy žádného člena vlády. Ministr totiž uvedl, že prezident podmínil ocenění Jiřího Bradyho tím, že se Herman nesetká s dalajlamou.

Podle Hermana mu to měl Zeman říct na slovenské ambasádě, to ale prezident popírá. "Nic takového samozřejmě nezaznělo. Toto nařčení bylo vyvráceno třemi svědky, které si sám pan Herman vybral. To znamená slovenským velvyslancem Petrem Weissem, ministrem průmyslu Janem Mládkem a ministrem dopravy Danem Ťokem. Nehledě na to, že tam byli ještě další dva: Jiří Ovčáček a já," uvedl Zeman.

Ťok i Mládek sice Hermanovo tvrzení nevyvrátili, ale ani jej nepotvrdili. Oba pouze uvedli, že rozhovor mezi Zemanem a Hermanem zaznamenali, jeho obsah však nikoliv.

Kauza Brady

Daniel Herman tvrdí, že ho prezident Miloš Zeman osobně vyzval ke zrušení úterní schůzky s dalajlamou. Jinak neudělí jeho strýci Jiřímu Bradymu státní vyznamenání. Herman následně pro Českou televizi upřesnil, kdy a jak mu Zeman řekl o tom, že může zrušit Bradyho vyznamenání.

Jejich rozhovor se podle Hermana odehrál 8. září venku na platformě na schodišti slovenského velvyslanectví. "Tam mi prezident republiky Miloš Zeman řekl, že moji nominaci schválil, ale pokud se setkám s tibetským dalajlamou, taž že ji zruší. Takto to přímo formuloval," uvedl ministr kultury. Pražský hrad to popírá.

U stolu s Hermanem a Zemanem byli na slovenském velvyslanectví také ministři dopravy Dan Ťok (za ANO) a průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), debatu o udělování státních vyznamenání či Bradym ale podle svých vyjádření neslyšeli. Slovenská ambasáda poté vydala prohlášení, že ani velvyslanec Petr Weiss nebyl svědkem rozhovoru Zemana s Hermanem.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Brady 1 Daniel Herman

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy