Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby do Sněmovny by podle průzkumu vyhrálo ANO s 24,5 procenty. ČSSD se propadla, ztrácejí i komunisté

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle průzkumy agentury Median by volby do Sněmovny nyní vyhrálo hnutí ANO s 24,5 procenta hlasů, byť si pohoršilo. Druhá by byla ČSSD s 18 procenty, což je nejnižší hodnota od voleb 2013. O účasti ve volbách a výběru strany je pevně rozhodnuto jen 39 procent pravděpodobných voličů.

Hnutí ANO se před krajskými volbami blížilo dlouhodobému vrcholu kolem 27 procent. Říjnový propad může být kromě posílení opozice a menších stran také způsobený náhodnou oscilací modelu. Komunisté ztrácejí kontinuálně od června a jejich pravděpodobný zisk by byl v říjnu okolo 13,5 procenta. Levice, tedy ČSSD a KSČM, se celkově propadla asi o pět procentních bodů.

TOP 09 stagnuje kolem osmi procent, její propad v krajských volbách k pěti procentům byl podle Medianu způsoben nižší účastí a přechodem voličů zejména ke Starostům (STAN). Piráti, zelení, svobodní i SPD Tomia Okamury mají volební potenciál nad či okolo pěti procent.

Výsledky Medianu ale nepotvrdily dvouciferný náskok ANO. Volební model Medianu totiž nespoléhá pouze na spontánní odpověď o preferované straně. O její volbě je dnes přesvědčena menšina voličů a zbytek váhá mezi více stranami. Na prvním místě přitom váhající voliči často spontánně zmíní nejznámější stranu a posléze uvedou, že o její volbě nejsou vůbec přesvědčeni a zvažují další strany. Median u každého nerozhodnutého respondenta zjišťuje, jaké strany vážně zvažuje a v jakém pořadí. Volič, který váhá mezi stranami A a B a vůbec není rozhodnut, není v modelu zařazen jako 100procentní volič jedné strany.

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy