Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi volí na 7 místech nová zastupitelstva

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V šesti obcích a v pražské městské části Nedvězí dnes lidé volí nová zastupitelstva místo těch, která se z nějakých důvodů rozpadla, nejčastěji byly na vině rozepře jejich členů.

Po 14:00 odvolila zhruba polovina obyvatel v Kroučové na Rakovnicku, Hradcích na Českobudějovicku, Bradáčově na Táborsku a v Josefově na Sokolovsku. V Čichalově na Karlovarsku, Újezdu u Plánice na Klatovsku a v Nedvězí jich přišlo méně. Čas ještě mají do 22:00.

Podle zjištění ČTK v žádné z volebních místností komisaři neznamenali žádné problémy nebo stížnosti.

Do nynějších voleb se přihlásilo celkem 108 kandidátů, zvoleno bude 39 z nich. Noví zastupitelé budou zvoleni na dva roky do řádných komunálních voleb. Výsledky zveřejní Český statistický úřad v noci na neděli na volebním webu.

Kroučov na Rakovnicku je bez usnášeníschopného zastupitelstva od května. Z pětičlenného zastupitelstva v obci zůstaly jen starostka a místostarostka. Ostatní postupně rezignovali kvůli časovému vytížení, jedna zastupitelka odcestovala dlouhodobě do Británie. Dnes do 15:00 odevzdalo svůj hlas novým zastupitelům 100 z 208 voličů.

Padesátiprocentní účast odpoledne zaznamenali i v Hradcích na Českobudějovicku, Bradáčově na Táborsku nebo v Josefově na Sokolovsku, kde kandiduje nejvíce uskupení ze všech obcí, na pěti kandidátních listinách je 45 lidí. V Josefově s 360 obyvateli tak kandiduje každý osmý.

Témata:  volby Krajské volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy