Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemědělci pro letošek ukončili práce na polích

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Praha - Podzimní zemědělské práce na polích jako orání, hnojení a setí ozimů jsou u konce.

Na začátku podzimu je regionálně ztěžovalo dlouhotrvající sucho, následně po přívalových říjnových deštích podmáčené půdy. Obecně byly standardní, řekla ČTK mluvčí Agrární komory ČR Dana Večeřová.

"Problémy byly na začátku podzimu s dlouhotrvajícím suchem, především ve východních Čechách a na Vysočině, což ovlivnilo i vzcházení řepky a projevilo se mezerovitostí některých porostů," řekla mluvčí. Sklizeň brambor a cukrové řepy byla bez větších problémů.

Problémy se objevily v některých v lokalitách, kde v srpnu a v září byly vyprahlé půdy. Následně nebyly schopné v říjnu vsakovat deště, uvedla mluvčí. "Setí ozimé pšenice se nyní dokončuje, stav porostů bude záležet na průběhu zimy. V posledních několika letech byly zaznamenány vyšší hektarové výnosy obilovin právě kvůli mírnému průběhu zimy," dodala.

V některých regionech se teprve nyní sklízí kukuřice. "Shnilé to není, teprve teď přešla mrazem a přestala vegetovat," řekl ČTK Jaroslav Švec, který hospodaří ve středních Čechách.

Témata:  zemědělci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy